1. LÁTHATATLAN FOGSZABÁLYOZÓ KEZELÉS

LÁTHATATLAN ÉS KIVEHETŐ

Fogszabályozás nemcsak a fogakra felragasztott rögzített készülékkel, hanem kivehető sínekkel is lehetséges. Ezek átlátszó, vékony, műanyag fóliából készülnek, így külső szemlélő számára gyakorlatilag láthatan. Egy mozdulattal, tetszés szerint ki- és visszarakható.

ELŐNYÖK

 • LÁTHATATLAN
  Külső szemlélődő számára gyakorlatilag láthatatlan.

 • ESZTÉTIKUS
  Esztétikusabb, mint bármely rögzített készülék.
 • FÁJDALOMMENTES
  Könnyű megszokni és viselése nem zavaró. Nem történhet véletlen baleset, ezért nincs szükség sürgős orvosi beavatkozásra (pl. letört bracket, szúró drót, sérült nyálkahártya).
 • PRAKTIKUS
  Szükség esetén (pl. evés, ivás, fogmosás előtt) kivehető.
 • JÓ ÁR-ÉRTÉK ARÁNY
  A sínek egyesével, vagy akár egyszerre megrendelhetők.
 • KISZÁMÍTHATÓ IDŐARÁNYOS KÖLTSÉG ÉS RÉSZLETFIZETÉS
  A költségek tervezhetők. Kiszámolható, hogy a következő átadásig mennyi idő telik el, hány darab sínre lesz szükség és ez mennyibe kerül. Távolban élő, vagy elfoglalt páciens fogszabályozó kezelése megszakítás nélkül folytatható.

HÁTRÁNYOK

 • KORLÁTOK
  Középvonal, vagy okklúzió beállítása önmagában nem, csak kiegészítő, vagy előkészítő kezeléssel oldható meg.
 • KITARTÓ EGYÜTTMŰKÖDÉST IGÉNYEL
  Ha a javasoltnál kevesebbet van szájban, a kezelés nem halad. Ha gyorsabban cseréli őket, a fogak mozgása lelassulhat, vagy megállhat.
 • VISSZARENDEZŐDÉS
  Ha több napra, hetekre abbahagyja a sínek hordását, megindul a fogak visszarendeződése.

AZ ELKÉSZÍTÉS FOLYAMATA

LENYOMATVÉTEL

Az orvos lenyomatot vesz a fogakról, amit továbbít a fogtechnikai laboratóriumnak a szájfotókkal és panoráma rtg-vel együtt.

SZÁMÍTÓGÉPES LÁTVÁNYTERV

A digitális, vagy digitalizált lenyomat és a kezelési terv alapján, fogszabályzó szakorvos készíti el a virtuális tervet, a ma ismert legmodernebb eljárással, térbeli számítógépes program segítségével.

Ez az internetről letölthető animáció formájában, lépésről lépésre bemutatja, hogyan mozognak a fogak a tervezett helyzetükig. A mozgás folyamata többféle nézetből készült videókon, egymásra vetített képeken és térben forgatható modelleken ellenőrizhető. A felhőben tárolt könyvtár megtekinthető online vagy letölthető.

A kész terv megrendelés előtt módosítható, amelyet az ön igényeihez igazítunk.

ÁTLÁTSZÓ MŰANYAG SÍNEK GYÁRTÁSA

Jóváhagyás után a laborban kinyomtatják a mintákat, melyek mindegyike egy lépéssel közelebb visz a kívánt cél felé, majd ezekre készülnek a fóliák és indulhat a kezelés. A teljes procedúra a tervezéssel és gyártással együtt kb. 2 hetet vesz igénybe.

RERERENCIA KÉPEK

A KEZELÉS

KEZELÉSI IDŐ

A kezelési idő, azaz a sínek darabszáma a szabálytalanság mértékétől függően, néhány, vagy több hónap is lehet.

VISELÉSE ÉS KIHORDÁSI IDŐ

Habár tetszés szerint kivehetők és visszarakhatók, ha az orvos másképpen nem rendeli, a síneket 2 hetente cserélve, napi 20-22 órán át kell viselni. Hatásukat rövidebb idő alatt is kifejtik, de eltávolításuk ideje alatt a gyökerek tartó rosthálózat eredeti helyük felé húzza vissza őket.

A LEMEZEK ILLESZKEDÉSE

Minden egyes sín tulajdonképpen egy-egy lépés a megtervezett állapot felé, ezért a sínek kezdetben nem illeszkednek tökéletesen a fogakra.

FELHELYEZÉS ÉS ELTÁVOLÍTÁS

A sínek eltávolítását kezdetben megkönnyítheti egy segédeszközt, amellyel a szélekbe kapaszkodva a sín megragadható.

Aligner levevő

FOGMOSÁS ÉS TISZTÍTÁS

Étkezés előtt távolítsa el. Étkezés után, visszahelyezés előtt javasolt egy gyors fogmosás. A sínt naponta legalább egyszer fogkefével és fogkrémmel tisztítsa meg. Fertőtlenítéséhez fogszabályozó készülék tisztító tabletta (pl. Corega), citromsav-, vagy szódabikarbóna vizes oldata (1 késhegynyi egy pohár vízben feloldva) ajánlott.

EGYÉB TUDNIVALÓK

HARAPÁS, MÉLYHARAPÁS ÉS KÖZÉPVONAL BEÁLLÍTÁSA

A rendszernek vannak korlátai. A sínes kezeléstől egymagában nem várható el a középvonal -, az 1. osztályú okklúzió beállítása, vagy harapás emelés. Sokféle eszköz létezik melyek kombinálhatók a sín terápiával (előtte, alatta, vagy utána). Néhány esetben jobb megoldás a rögzített készülék.

EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS EREDMÉNYESSÉG

A sikeres kezelés érdekében a páciens részéről tökéletes együttműködésre van szükség. A készülékrendszer néhány napos megszokást igényel. Hosszabb idő kihagyása után, az aktuális sín nem megy szájba. Előfordulhat, hogy a fogak visszarendeződése nem az előző lépéseknek megfelelően történik, ezért egyik korábbi sín sem illeszkedik a fogakra. Ebben az esetben új lenyomat és terv alapján, új sorozat elkészítése válhat szükségessé.

INDIKÁCIÓK

 • maximum 4 mm torlódás, vagy résesség a frontfogak területén
 • maximum 4 mm torlódás, vagy résesség az oldalsó fogak területén
 • egyik, vagy mindkét fogív sorba állítása
 • maximum 40 fok rotáció

ORVOSI ELLENŐRZÉS

Orvosi ellenőrzés nélkül nem alkalmazható. A kezelés során a kontrollok és az aktuális sínek átadása általában kéthavonta történik.

Abban az esetben, ha viselésével bármilyen probléma jelentkezik (töri, nyomja, nem helyezhető fel) keresse fel kezelőorvosát. Gyullad íny esetén a fólia fájdalmat okozó széleiből vágjon le náhány mm-es csíkot. A túlzott nyomásának hatására, fehéres, vérszegény foltok alakulhatnak ki. Az ischemia nem okoz maradandó károsodást az ínyben, vagy a fogakon.

VISSZARENDEZŐDÉS KEZELÉSE

Bármely okból történő megszakítás miatti visszarendeződés egy részében a kezelés a meglévő minták alapján, visszalépéssel folytatható. Másik részben részben azonban új terv és új sínek gyártására lehet szükség.

KOCKÁZATOK

Mint minden orvosi tevékenységnek, a fogszabályozásnak is vannak kockázatai, előre nem látható hatásai. Fogszabályozás alatt a gyökérfelszívódási hajlam fokozódik. Korábban traumatizált, vagy gyökértömött fog mozgatása szintén kockázatot jelenthet. Ritkán allergiás reakció is felléphet.

Nem megfelelő szájápolás esetén fogak körüli íny visszahúdóhat, csonttasakok képződhetnek.
Az állkapocsízület nem mindig alkalmazkodik az új helyzethez, ezért időlegesen ízületi fájdalom, kattogás is létrejöhet. Azok a fogak, amelyeket nem fedi a sín, kiemelkedhetnek a szomszédos fogakhoz képest.

GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK

A sínek nem a fogak aktuális állapotára készültek, hanem egy átállított helyzetről, a fogakat így tudják mozgatni, ezért nem is illeszkedhetnek úgy, mint egy retenciós sín.

A sín széleiből bátran levághat ott, ahol sérti. Célszerű körömvágó ollót használni, hogy ne legyen sorjás a vágási felület.

Evéskor, iváskor és fogmosáskor vegye ki a síneket és utána rakja vissza.
Egy sínt általában 2 hétig ajánlott hordani, napi 20-22 órán át, ha az orvos másképpen nem rendeli. Ez biztosítja a megfelelő csont átépülést. Ha egyik nap ez nem teljesül, akkor azt a napot ne számolja bele a két hétbe.
A sínek egy speciális, rugalmas műanyag fóliából készülnek, amelyeket felmelegítve, vákuumban préselnek a mintákra. A fogak felszínén levő nyál felületi feszültsége és a fogakra ragasztott kapaszkodók növelik a tapadás erősségét. A sínek külső, hátsó széleiben kapaszkodva a felsőt le- és előre felé, az alsót fel- és előrefelé irányuló, jobb és bal oldalon felváltva billegtető mozgással tanácsos levenni. Ha nem sikerül, akkor használja a levevő segédeszközt, vagy várjon 20 percet és ezután már könnyebben eltávolítható.