Tájékoztató a Clear Aligner fogszabályozó kezelésről

KEZELÉSI LEHETŐSÉGEK

Ezzel a kezelési módszerrel kisebb eltérések kezelhetők, mint amilyen az elülső fogak enyhe torlódása, résessége, oldalsó fogcsoport-, vagy egy fog kereszt harapása. Nagyon hatékony a fogívek tágításában és szűkítésében. Rendkívül gyors és hatékony az elülső nyitott harapás zárásában, egy-két fog, vagy fogcsoport extrudálásában (ld. lejjebb catch cow), rögzített készülékes kezelés befejezéséhez, vagy azzal párosítva.

JAVASOLT ELTÉRÉSEK

 • Legfeljebb 4 mm rés zárása a metszőfogak területén
 • Legfeljebb 4 mm torlódás a metszőfogak területén
 • Metszőfogak rotációja
 • Elülső és hátulsó keresztharapás
 • Sorkizárt fog sorba állításához, akár részleges rögzített készülékkel kombinálva
 • Fogszabályozás utáni visszarendeződés
 • Elülső nyitott harapás

A KÉSZÜLÉK KORLÁTAI

 • 4 mm-nél nagyobb résesség
 • 4 mm-nél nagyobb torlódás
 • Hátsó fogak rotációja
 • A hármasegység beállítása
 • A fogak tengelyállásának beállítása
 • A középvonal pontos beállítása

LÁTHATATLAN

A Clear Aligner (CA) technika egy olyan fogszabályozó kezelési módszer, amely átlátszó, esztétikus, kényelmes, műanyag mélyhúzott sínekkel mozgatja a fogakat. Főként felnőtt pácienseknek ajánlott, mert az eljárás elsősorban  maradó fogazatban alkalmazandó. A készülék általában a fogak egészét és az íny 0,5 mm-es részét fedi. Mivel a sínek átlátszó műanyagból készülnek, így a külső szemlélő számára gyakorlatilag láthatatlan.

AZ ELKÉSZÍTÉS FOLYAMATA

Lenyomatvétel után a laboratóriumban, a kiöntött minták gipszfogainak műszeres beállítása után, körülbelül lépésenként 0,5-1 mm mozgatással készül el mélyhúzásos technikával a 3 db sín (puha, közepes és kemény). Minden egyes sínt 1 hétig kell viselni (napi 20 órán át), majd ezután jön a következő lenyomat és a következő 3 db sín, amely tovább mozgatja a fogakat, és így tovább.

SET-UP (A FOGAK SORBAÁLLÍTÁSA) MINTÁK ÉS SÍNEK ARCHIVÁLÁSA

A set-up-olt mintákat érdemes megőrizni. Ha kezelés alatt valamelyik sín megsérül, vagy eltörik, akkor erre a sín újból elkészíthető. A minták összehasonlításként szolgálnak.

VISELÉSI IDŐ

Az átlátszó síneket a nap 20 órájában folyamatosan viselni kell, minden egyes sínt (puha, közepes és kemény) 1-1- hétig. Ha valamelyik nap ez az idő nem teljesül, akkor azt a napot nem kell számolni, tehát annyival tovább tart a kezelés.

A LEMEZEK ILLESZKEDÉSE

Havonta 0,5-1,00 – mm-el változtatható a fogak helyzete. Minden egyes sín tulajdonképpen egy-egy lépés a megtervezett állapot felé, ezért  kezdetben nem illeszkednek tökéletesen a fogakra. 1- 2 napig billeghetnek, szélei elállhatnak, rugózhatnak, és később sem szükségszerű, hogy a frontfogakra tökéletesen rásimuljanak. Az első, puha lemez jobb felfekvése rágógumizással, vagy naponta néhányszor kézzel történő felnyomással javítható. Ha a lemez széle töri, vagy nyomja az ínyszélt, ollóval megrövidíthetők, vagy akár körbe is vághatók, egészen az fognyakakig.

KI- ÉS BEHELYEZÉS

A síneket, esetenként nehéz levenni. Ebben az esetben használjon valamilyen segédeszközt, amellyel a szélekbe kapaszkodva a sín megragadható.

TISZTÍTÁS

A páciens saját maga teszi be és távolítja el a készüléket. A fogakat minden egyes étkezés után meg kell mosnia és utána lehet visszahelyezni a szájba.  Étkezéskor és fogmosáskor értelemszerűen a készülék(ek)et el kell távolítani a szájból. Tisztítása során naponta legalább egyszer fogkefével és fogkrémmel (kézben!) alaposan meg kell tisztítani  (igény szerint lehet többször is). Fertőtlenítéséhez fogszabályozó készülék tisztító tabletta -(pl. Corega Tabs), vagy citromsav por oldatában áztatás (1 késhegynyi egy pohár vízbe) ajánlott.

Aligner levevő

EREDMÉNYESSÉG

Ennek a rendszernek vannak bizonyos korlátai, mivel nem minden fogmozgatás végezhető el vele, így elsősorban az egyszerűbb fogszabályozási eltéréseknél lehet használni, gyakorlatilag csak az alsó és felső frontfogakon. A CA kezeléstől nem lehet elvárni, hogy a rögzített készülékkel megegyező precizitású eredményt adjon, pl. a középvonal, vagy hármasegység beállítása, vagy mélyharapás megoldása.

[fusion_youtube id=”CZhj0c5zHFU” alignment=”” width=”” height=”” autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” css_id=”” /]

A HARAPÁS-, MÉLYHARAPÁS-, ÉS KÖZÉPVONAL BEÁLLÍTÁSA

A szabályos fogsorérintkezés, azaz a harapás-, mélyharapás-, középvonal beállítása sínekkel  nem hatékony, ezért ez általában nem is hoz megfelelő eredményt, ezért ettől a módszertől nem is várható el. Ha ez az igény felmerül, akkor ehhez a rögzített készülék, vagy harapás beállító készülékes előkezelés javasolt, pl. Carriere Motion

A PÁCIENS EGYÜTTMŰKÖDÉSE A SIKERES KEZELÉS KULCSA

A sikeres kezelés érdekében, mivel kivehető készülékről van szó, a páciens részéről kitartó együttműködésre van szükség. A havonta új lenyomat alapján készülő síneket megszakítás nélkül, napi 20 órán át kell viselni. A fogak gyökerei nem a csontban ülnek, hanem egy rendkívül erős, egymáshoz és a fogágymeder falához rögzülő rosthálózatban, melyek védekeznek (ellenállnak) az elmozdulásnak, igyekeznek a fogakat eredeti helyzetükbe visszahúzni. Emiatt napi hat órás szünet elegendő a visszamozduláshoz, ezért a napi 18 órás viselés határeset a kívánt irányba történő hatékony mozgatás lassítására, illetve megakadályozására. Anyagjuk rugalmas, de egy szint után nyúlnak. A rendszertelenül, vagy nem a javasolt időn át viselt sínek tágulnak, vissza erőltethetők, ezért a Páciens és az orvos számára úgy tűnhet, hogy a kihordási idő megfelelő volt, hiszen könnyen fel- és levehetők, azaz lazák. Az így kitágult, vagy túlhordott sínek alatt a fogakat a rostok a kiindulási helyzet felé forgatják, de a pontos, vagy egy előző lépésnek megfelelő visszarendeződést gátolják, ezért úgy tűnik, hogy a fogak rossz irányba, vagy egyáltalán nem mozognak.

Ha a Páciens ennek okát elhallgatja, vagy nem tájékoztatja orvosát a kihordási idő nem megfelelő voltáról, az új lenyomat alapján készülő további sínek sem hoznak eredményt és a kezelés előrehaladása megreked, miközben feleslegesen telnek el hetek, vagy hónapok. Emiatt a Páciens lelkesedése egyre csökken. A kezelő orvos csak a beteg által elmondottakra támaszkodhat, ezért a félretájékoztatás nem hoz megoldást.

CA-EL MEGVALÓSÍTHATÓ KEZELÉSEK

RÉS ZÁRÁS

Rés zárás (1. ábra) csak abban az esetben lehetséges, ha a fogak hátra viteléhez van elegendő hely, azaz nem ütköznek bele az alsó frontfogakba. Ha igen, akkor az alsó frontfogak felállítására lehet szükség. 4 mm- es rés zárásához a horgonylat megerősítése is szükségessé válhat (2. ábra).

1. ábra. Rés zárás a fogak “en-masse” retrakciójával, vagy a fogak bedöntésével

2. ábra. A fogív oldal-, előre-, és ferde irányú tágítása

TORLÓDÁS

A torlódás feloldásához szükséges hely pl. tágítás a fogak széttolásával (3. ábra), un. sztrippeléssel (a fogak egymás felé néző oldalainak 0,25-0,5 mm-es elpolírozása), vagy tágító csavarral (4. ábra) érhető el.

TÁGÍTÁS

A fogak széttolásával – két oldalra-, előre, vagy ferdén előre – rengeteg hely nyerhető, így elkerülhető a fogak kifelé dőlése

TÁGÍTÓ CSAVAR

Egy csavarral kb. 3 mm hely nyerhető. Előnye, hogy set-up nélkül, a csavar tekerésével tágít. Hátránya, hogy a keletkezett rés nem esztétikus, különösen, ha a  frontfogak területén jelentkezik. Ezután a rés helyére lehet mozgatni a kívánt fogat, vagy fogakat (4. ábra).

3. ábra

4. ábra. Helynyerés Vector tágító csavarral

ZOMÁNC POLÍROZÁS (SZTRIPPELÉS)

5. ábra. Sztrippelés szemfogtól szemfogig.

A szokásos eljárással szemfogtól szemfogig redukálnak (5. ábra). Az  un. progresszív sztrippeléskor ( 6-10. ábra) előzetes hely teremtéssel,   rés nyítása után történik a  zománcredukció. A zománc redukció teljesen ártalmatlan a fogakra. Kontaktpontonként kb. 0,5  mm zománc csiszolható el.

SEGÉDELEMEK

PROGRESSZÍV SZTRIPPELÉS

Néhány esetben egyes  fogmozgások eléréséhez, (mint amilyen pl. a rágófogak rotációja, frontfogak angulációja) 1-2 mm  vastagságú, segédalakzatokat kell a fogakra ragasztani fogszínű kompozit anyagból, amelyek akár az egész kezelés alatt fent maradnak a fogakon.

A segédelemek felragasztásának folyamata:

 • A fogfelszín tisztítása fluormentes pasztával
 • Öblítés és szárítás
 • Savazás 30 másodpercig
 • Primer felvitele a fogfelszínre
 • A sablon megtöltése folyékony kompozittal
 • A sablon helyére illesztése
 • Megvilágítás
 • A sablon eltávolítása

A sablon eltávolítása után az alakzat/ok a fogakon maradnak (11. ábra). Ezután készül el a lenyomat.  Az így elkészített fóliák  az adott fogakat ezeknek az elemeknek a segítségével hatékonyan tudják forgatni, mozgatni, húzni, mintha bracket lenne rajtuk.

11. ábra. Felső szemfog lehúzása. Segéd alakzat a fogon. Az alakzat indirekt sablonja.

6.ábra. Ferde-oldalsó tágítással rés keletkezik a metszők és a hármasok-négyesek között.

8. ábra. A hármasok disztalizálása, a metszők mezializálása. Rés keletkezik a kismetszők approximális oldalainál.

10. ábra. A frontfogak sorba állítása.

7. ábra. Sztrippelés a metszők meziális és a szemfogak és kisőrlők egymás felé néző oldalain.

9. ábra. Sztrippelés

ELÜLSŐ MÉLYHARAPÁS

A mélyharapás kezelése CA-el, csak a metszők intrúzióját jelenti, mivel a moláris fogak extrúziója ezzel a technikával nem lehetséges. A fogakat havonta maximum 1 mm-el lehet intrudálni. Mivel a frontfogak átállításuk folyamán feljebb kerülnek, ezért az éli részeken 1-2 mm rés látható, azaz a sablon nem megy fel teljesen a helyére.

12. ábra. Elülső mélyharapás kezelése

13. ábra. Erőltetett extrúzió

ERŐLTETETT EXTRÚZIÓ

Korábban említve volt, hogy a fogak extrúziójához (13, 14. ábra) segédelem szükséges. Ha egyes fogak,vagy fogcsoportok extrúzióját szeretnénk elérni, pl. elülső-, vagy oldalsó nyitott harapás esetén, ez a fogak végső sorba állítása után, az utolsó sín sorozat kemény fóliájával történik.

14. ábra. A 13-as fog sorba állítása

15. ábra Fogcsoportok extrúziója akár mindkét fogíven egyszerre kezelhető. A készülék neve Cath –Cow.

A fogak a set-up mintán ekkor már függőleges síkban is a helyükre kerülnek. Az utolsó kemény fóliára a kérdéses fog/ak approximális oldalain az éli részhez közel műanyag gombocskákat ragasztanak. Az orvos gombocskákat ragaszt a lehúzandó fogak nyakára, az ínyhez a lehető legközelebb. A kemény fólián ennek a helye ki van vágva, vagy utólag kivágható, szükség esetén nagyítható. A páciens ezután háromszög alakban, 1/8-os haevy intermaxilláris gumikarikával háromszögben összeköti a fogon és a fólián lévő gombocskákat, így a fog/ak fokozatosan a helyűkre csúsznak. Érdemes ezt a lépést hetenként ellenőrizni és elakadás esetén finom polírozó csíkkal a fogközöket áthúzni, a súrlódás csökkentése érdekében.

Ezzel az eljárással nem csak egy fogat, hanem akár egész fogcsoportot (pl. elülső, oldalsó nyitott harapás) is sikeresen lehet kezelni (15. ábra). A mindkét fogíven egyszerre történ extrúzióhoz a labor a mintákat (előzetes sorba állításuk után) artikulátorba gipszeli és mint a fogpróbánál, a fogakat szabályos hármas egységbe állítja.

CATH-COW: DENTÁLIS NYITOTT HARAPÁS ZÁRÁSA

Igen eredményesen zárható a dentális nyitott harapás, az előbb említett erőltetett extrúziós technikával. A felső fogakat az alsó lemezhez, vagy az alsókat a felső lemezhez, vagy az alsó és felső teljes fogívet egymással összekötve, össze lehet húzni, elasztikus gumikarikákkal. Előzetes nivellálás után a fogakat a sínekben meghatározott, végleges helyzetükbe vezetik a lemezek (15. ábra).

ERŐLTETETT INTRÚZIÓ

A 16. ábrán egy példa látható az erőltetett extrúzióra és intrúzióra is. A 21-es fog nyaki részén, bukkális és palatinális oldalon a lemezre egy-egy gombocska van felragasztva. A fog éli részén két párhuzamos bevágás, amelyen keresztül a két gombocskát összekötve egy elasztikus gumikarikával, a fog benyomódik, a bevágás mélységének megfelelő hosszon.

16a. ábra. A 21-es fog nyaki részén, bukkális és palatinális oldalon egy–egy gombocska, a fog éli részén két párhuzamos bevágás a lemezen.

16b.. ábra. A 11-es fog extrúziója

16c. ábra. A kezdeti és a végállapot. A 11-es erőltetett extrúziója, a 21-es erőltetett intrúziója.

FONTOS FIGYELMEZTETÉS!

Abban az esetben, ha viselésével bármilyen probléma jelentkezik (tör, nyom, szúr, vág, nem lehet felhelyezni, kifejezetten fáj valamelyik fog, stb.) a kezelőorvost haladéktalanul fel kell keresni! Ellenkező esetben a fogak, illetve a harapás visszamozdulása következhet be, illetve jelentős fogvisszamozdulás/elmozdulás esetén új sínek készítése lehet szükség! Ha az ínyt töri és fehér un, vérszegény foltok alakulnak ki a fólia túlzott nyomásának hatására, akkor a fájdalmat okozó részeket le kell vágni, egészen az ínyszéli részig! A sínek miatti decubitus, vagy ischemia azonban nem okoz maradandó károsodást az ínyben, vagy a fogakon. A kezelés során a kontrollok és az aktuális sínek átadása, általában havonta történik.

GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK

Nagyon töri a sín széle az ínyemet! Levághatom ott, ahol sért?2020-02-23T20:39:46+01:00

Igen, a sín széleiből bártan levághat ott, ahol sérti, vagy nagyon nyomja. Célszerű körömvágó ollót használni, hogy ne legyen sorjás vége.

Ehetek és ihatok a sínekkel?2020-02-23T20:40:17+01:00

Napi 4 óra van arra, hogy a sínek nélkül azt csináljon, amit szeretne. Evéskor, iváskor és fogmosáskor vegye ki a síneket és utána rakja vissza!

Egyik nap nem hordtam az ajánlott napi 20 órán át a síneket. Tovább léphetek egy következő sínre?2020-02-23T20:40:51+01:00

Egy sínt általában 2 hétig ajánlott hordani, napi 20 órán át. Ez biztosítja a megfelelő csontátépülést! Ha egyik nap ez nem teljesül, akkor azt a napot ne számolja bele a két hétbe!

Felraktam az első sínt és nem tudom levenni! Lehet, hogy nem a megfelelő minőségű síneket kaptam?2020-02-23T20:41:27+01:00

A sínek egy jellegzetes, rugalmas műanyag fóliából készülnek, amelyeket felmelegítve, vákuumban préselnek rá a setup mintákra. A fogak felszínén levő nyál felületi feszültsége és a fogakra ragasztott kiegészítők tovább növeli a tapadás erősségét. A sínek külső, hátsó széleiben kapaszkodva a felsőt le- és előre felé, az alsót fel- és előrefelé irányuló, jobb és bal oldalon felváltva billegtető mozgással tanácsos levenni. Ha nem sikerül, akkor használja a levevő segédeszközt, vagy várjon 1 órát, és ezután már könnyebben eltávolítható.

A sínek kiterjesztett részei annyira szorítják az ínyemet, hogy egyes részek kifehérednek. Nem okoz ez sebet a számban? Miért kell ilyen hosszúra hagyni?2020-02-23T20:42:02+01:00

A Clear Aligner sínek egyik előnye, hogy a sínek szélei hosszabbra hagyva, nem csak a fogakat, hanem az fogmeder nyúlványt is nyomják, így hatékonyabban átépül a csont. Ennek ellenére, ha fájdalmat érez, levághatja a széleket, egészen az fognyaki részig.

Eláll a sín széle és nem fekszik fel pontosan. Lehet, hogy rossz minőségű síneket kaptam?2020-02-23T20:42:26+01:00

A fogakat egy setuppal 0,8-1 mm-el állítják át, ezért a sínek nem is illeszkedhetnek pontosan, hiszen felerőltetve, mintegy megtekerednek. A puha fóliákat az első héten, napközben, rendszeresen nyomja rá s fogakra az ujjaival, azaz finoman erőltesse őket a helyükre.

Kezdetben szépen rendeződtek a fogaim, éreztem, hogy mozognak, mert feszítettek a sínek, de a későbbiek alig szorítanak, lazák. Lehetséges, hogy nem megfelelő minőségű munkát végzett az orvos, vagy a fogtechnika, ezért nem használnak?2020-02-23T20:42:58+01:00

A fogak mozgatása nem erőből történik, időre van szükség a csont átépüléséhez. Az egymást követő sín sorozatok nem egyformán feszítenek, előfordulhat, hogy annyira lazák, hogy a nyelvével ki tudja lökni őket a szájából. Ez nincs összefüggésben a mozgatás hatékonyágával.

KOCKÁZATOK

Mint minden orvosi tevékenységnek, a fogszabályozásnak is vannak kockázatai, előre nem látható hatásai. A készülék viselési ideje alatt a fogszuvasodási- és gyökérfelszívódási hajlam fokozódik. A fogszabályozó kezelés alatt álló fogak foggyökerei megrövidülhetnek, ami lerövidítheti azok élettartamát illetve épségükre veszélyt jelenthet. Korábban traumatizált, vagy gyökértömött fog mozgatása szintén veszélyt jelent annak épségére. Ritkán allergiás reakció is felléphet. Félig kinőtt, gyökérkezelt, gyulladásban lévő fogak (rövid fogkoronák), vagy retencióban lévő, szájsebészetileg feltárt és sorba állítani kívánt fogak néha ellenállnak a mozgatásnak, tehát nem mozdulnak. Ilyenkor helyben maradnak, vagy extrakciójukra lesz szükség. A szájsebészeti beavatkozásoknak (még a legapróbbnak tűnő is) vannak előre nem látható, vagy – nem várt kockázatai. A fogak körüli íny lesorvadhat és a csont egy része felszívódhat, vertikális csonttasakok képződhetnek. Egyes alkatrészeket eltörésük után véletlenül lenyelhetők, aspirálhatók. Az állkapocsízület nem mindig alkalmazkodik az új helyzethez, ezért időlegesen ízületi fájdalom, kattogás is létrejöhet. A fenti mellékhatások és szövődmények szerencsére ritkán lépnek fel és mindent megteszünk elkerülésük érdekében. Panasz, vagy egy alkatrész meglazulása esetén kérem, a rendelést haladéktalanul keresse fel!

FÉNYKÉP, LENYOMAT ÉS RTG FELVÉTEL

A kezelés folyamán arc-, és szájfotókat és röntgenfelvételt készítünk dokumentáció céljából, melyeket a személyes adatvédelem szabályai szerint kezelünk.

2020-02-23T20:47:22+01:00