LÁTHATATLAN

A Clear Aligner (CA) technika egy olyan fogszabályozó kezelési módszer, amely átlátszó, esztétikus, kényelmes, speciális műanyag, sínekkel mozgatja a fogakat. Felnőtt és gyermek pácienseknek egyformán ajánlott. Az eljárás főként maradó fogazatban alkalmazandó. A sínek a fogak egészét és az íny 2-5 mm-es részét fedi. Mivel a sínek átlátszó műanyagból készülnek, így a külső szemlélő számára láthatatlanok.

A SÍNEK ÁTADÁSÁNAK FOLYAMATA

A páciens lenyomatvétel után 3 db sínt kap (puha, közepes és kemény). A puha és médium sínek kihordási ideje 1 hét, napi 22 óra, a hard síné 2 hét, napi 22 óra. A 3. hét végén új lenyomatra készül el a következő 3 db sín, amelyek újabb átállítással tovább mozgatják a fogakat és így tovább, amennyi sín sorozatra szükség van a végleges sorbaállításhoz.

CA sínek viselésének folyamatábrája

KEZELÉS ELŐTTI ÉS UTÁNI KÉPEK

A SÍNEK LABORATÓRIUMI ELKÉSZÍTÉSÉNEK FOLYAMATA

A 3 hetente készülő lenyomatok kiöntése után a gipsz fogakat egy speciális szoftver segítségével, kamera alatt állítják át új helyzetükbe. Minden három darabos sínsorozattal egy lépéssel közelebb kerül

Lépések havontaKiindulási mintaSetupolt mintaVideó
1. sorozat
2. sorozat
3. sorozat
4. sorozat
5. sorozat
6. sorozat
7. sorozat
8. sorozat
9. sorozat
10. sorozat

VISELÉSE

Egy fogívhez általában 3 db átlátszó sín (soft, medium és hard) érkezik egy setuppal. A sínek hátsó részén, a nagyőrlő környékén a sín típusát jelző felirat található, CA soft (puha), CA medium (közepes), és CA hard (kemény). Az átlátszó síneket naponta- összesen 22 órán át kell viselni. Mindig a puha (soft) sínnel kell kezdeni, majd 1 hét 22 óra/nap hordás után át lehet térni a közepes (medium) jelzésű sínre majd 1 hét elteltével a keményre (hard). Ha valamelyik nap ez nem teljesül, akkor azt a napot nem kell számolni.

Havonta általában 0,5-1 mm-el változtatható a fogak helyzete. Minden egyes sín tulajdonképpen egy-egy lépés a megtervezett állapot felé, ezért a sínek az átállított kezdetben nem illeszkednek tökéletesen a fogakra. Előfordulhat, hogy az elüső fogaknál akár 2 mm rés van a fogak és a fólia között, billeg, vagy behelyezés után leugrik. Pár nap elteltével azonban ezek a nehézségek megszűnnek.

TISZTÍTÁS

Étkezés után vagy cukros ital fogyasztása után javasolt fogat mosni és utána lehet visszahelyezni a síneket a szájba. A készülék tisztítása során naponta legalább egyszer fogkefével és fogkrémmel alaposan meg kell mosni a síneket (igény szerint lehet többször is). Fertőtlenítéséhez fogszabályozó készülék tisztító tabletta pl. Corega Tabs, citromsav por, vagy szódabikarbóna oldatában való áztatás ajánlott.

EREDMÉNYESSÉG

A készülékrendszernek vannak korlátai, nem minden fogmozgatás végezhető el vele, így elsősorban az egyszerűbb fogszabályozási eltéréseknél lehet használni. A CA kezeléstől nem lehet elvárni, hogy a rögzített készülékkel megegyező precizitású eredményt adjon, így például azt sem, hogy a középvonal pontosan középre kerüljön.

A harapás beállítása önmagában nem, csak előkezeléssel (pl. Carriere Motion) oldható meg. A függőleges irányú mozgatásokhoz, dentális nyitott harapás zárásához intermaxilláris gumihúzással együtt alkalmazandó.

KOCKÁZATOK

Mint minden orvosi tevékenységnek, a fogszabályozásnak is vannak kockázatai, előre nem látható hatásai. A készülék viselési ideje alatt a fogszuvasodási- és gyökérfelszívódási hajlam fokozódik, ha evés után fogmosás nélkül rakja vissza készülékét. A fogszabályozó kezelés alatt álló fogak foggyökerei megrövidülhetnek, ami lerövidítheti azok élettartamát, illetve épségükre veszélyt jelenthet. Korábban traumatizált, nagy töméssel rendelkező, törött koronájú, vagy gyökértömött fog mozgatása szintén veszélyt jelent annak épségére. Félig kinőtt, gyökérkezelt, gyulladásban lévő fogak (rövid fogkoronák), vagy retencióban lévő, szájsebészetileg feltárt és sorba állítani kívánt fogak néha ellenállnak a mozgatásnak, tehát nem mozdulnak. Ilyenkor vagy helyben maradnak, vagy extrakciójukra lesz szükség. A szájsebészeti beavatkozásoknak (még a legapróbbnak tűnő is) vannak kockázatai, előre ne látható, vagy nem várt mellékhatásai. Egyes fogak körül az íny visszahúzódhat, vertikális csonttasakok képződhetnek. Egyes ragasztott alkatrészeket letörésük után véletlenül lenyelhetők, aspirálhatók. Az állkapocsízület nem mindig alkalmazkodik az új helyzethez, ezért időlegesen ízületi fájdalom, kattogás is létrejöhet. Ritkán allergiás reakció is felléphet.

ELŐNYÖK

Láthatatlan. A beszédet csak kis mértékben nehezíti. Bármikor kivehetők. A fogak könnyebben tisztán tarthatók, fogmosás, gyorsabb és könnyebb, mint rögzített készülékkel. Általában nincs sürgős, soron kívüli ellenőrzés, mivel nincsenek könnyen letörhető ragasztott részelemek.

RETENCIÓS FÁZIS

A szabályozás befejeztével a kezelés nem ér véget! A fogak ekkor még mozognak, mivel a gyökerüket körkörösen és nyolcas alakban összekötő, nagyon erős elasztikus rostok húzzák őket vissza eredeti helyükre. A végeredmény megtartásához retenciós sínt kell hordani az orvos által előírtak szerint, de általában 3 évig. A visszarendeződési hajlam az első 6 hónapban a legnagyobb, ezért kérem, hogy ez idő alatt a síneket lehetőleg nemcsak éjszaka, hanem napközben is viselje! Az első évben minden nap, 4 havonta csökkenő óraszámban – napi 12-10-8 óra 4 havonta csökkentve – kell viselni, alapvetően éjszaka, de ha csökkenő mértékben is, napközben hozzá kell adni pár órát a viseléshez. Ezután további fél évig (első év) minden este viselje. A 2. évben kétnaponta, éjszakánként és a 3. évben hetente egyszer rakja be egy éjszakára.

A mélyhúzott retenciós sínek a fogakra pontosan illeszkednek, azokat szorosan tartják. Az előírt, minden napos használat mellett a fogai nem mozdulhatnak el. Ha nem mennek szájba, az azt jelenti, hogy nem az orvosi javaslatnak megfelelő ideig és módon hordta.
Ezen felül, orvosa javaslatára, rögzített retainerre is szükség lehet. Ez az alsó vagy felső frontfogak belső felületére ragasztott vékony fémlemez, vagy kerek, több szálból sodort fém drót, amely felületét kompozit ragasztó borítja.

INDIKÁCIÓK

 • Max. 4 mm rés zárása a frontfogak területén
 • Max. 4 mm torlódás a frontfogak területén
 • Frontfogak rotációja
 • Elülső és hátulsó keresztharapás
 • Rögzített készülékkel kombinálva
 • Recidíva
 • Retenció
 • Elülső nyitott harapás
 • Class I (szabályos fogsor viszony)

A KÉSZÜLÉK KORLÁTAI

 • 4 mm-nél nagyobb diasztéma
 • 4 mm-nél nagyobb torlódás

 • Hátsó fogak rotációja
 • Interkuszpidáció beállítása
 • Extrúzió (a fogak ínyből kifelé irányuló mozgatása)
 • A fogak torque-jának beállítása
 • Mezio-disztális irányú rotáció

A CA SÍNEK HASZNÁLATAKOR FELMERÜLŐ KÉRDÉSEK ÉS PANASZOK

Ha az első sín nem megy fel, az normális. A sínek nem a jelenlegi állapotra készültek, hanem egy átállított helyzetre, a setupolt mintára. Ezért a puha sín billeghet, leugorhat, vagy a fogak éli része és sín között hézag van, elállhat az ínytől. stb.

A módosításoknak 1 mm-, illetve 10 fokon belül kell maradniuk, máskülönben a fenti tünetek jelentkeznek. Ez viszont mellékelt CD-n, az aktuális, számozott “SETUP” könyvtárban található pdf-ben (pl. 001200_SETUP1.pdf, SETUP2.pdf, SETUP3.pdf…stb) és annak kinyomatott változatán, a táblázatban az átállított torque, anguláció, és változtatás mértéke, valamint a sztrippelés leellenőrizhető. A határértéken felüli módosítások ellenére a puha sín az első hét végére tökéletesen felfekszik, és ezáltal a médium és hard sínek is.

A sínek előírásszerű használata esetén a fogak nem tudnak a beállított helyzettől eltérően mozogni, vagy változatlanul egyhelyben maradni, hiszen a sínek az átállított helyzetre készültek, amely a fogakat új helyzetük felé kényszerítik.  Előfordulhat, hogy a fogak mozgásuk során a felületükön megmaradt ételmaradékot olyannyira összepréselik, hogy akadályozzák a fogak mozgását, ezért érdemes a sínek átadása előtt a fogközök átjárhatóságát finom polírozó csíkkal meggyőződni. Előfordulhat az is, hogy a Páciens, – bár úgy érzi, hogy nagyon sokat viselte őket- mégsem teljesült a folyamatos, kihagyás nélküli, napi 22 óra, elkerülhetetlen volt néhány nap, vagy néhány délelőtt kihagyása, ezért jóval tovább hordta az aktuális sínt. Előfordulhat, hogy nem tudott az orvos által megadott visszarendelési időpontban megjelenni (szabadság, betegség, esküvő, tanulás…stb) és ezért tovább hordta a síneket szabályszerűen, és bár eleinte fogai szépen követték a gipszminta mintázatát, később visszarendeződtek.

Az aligner síneket két-három hetes viselésre tervezték. Anyaguk puha, gyorsan kopnak, ezért fordulhat elő, már nem feszítenek, szinte leesnek a fogakról, mégsem értek el a megfelelő változást. Ha a setup minták sértetlenek és az orvos visszaküldi őket a labornak, akkor bérmentesen elkészítjük újra a szóban fogó három darab sínt. Ezek kihagyás nélküli, folyamatos viselés estén a kívánt cél elérését eredményezik.

Ha a síneket tovább hordja az előírtál, akkor megrepedhetnek, vagy el is törhetnek. Ha a setup minták sértetlenek és az orvos visszaküldi őket a labornak, akkor bérmentesen elkészítjük újra a szóban fogó három darab sínt.

Ha valahol annyira nyomja a sín, hogy az íny kifehéredik, akkor sem okoz maradandó sérülést. Ennek ellenére, ha a nyomja, vágja, vagy töri az íny egy részét, a széleiből bármikor, gondtalanul visszavághat, hogy ne okozzon fájdalmat! Ha a fogakat fedő részeket épen hagyta, akkor a sínek hatásfoka nem csökken. A széleket azért hagyjuk hosszúra, mert egyes esetekben a fogak mozgásával az ínyszél 0,5 mm –es része is változik, elmozdul és a mozgás irányában kihagyott 1 mm-es vastagságú részen a sínek elállnak és még jobban vágnák az ínyt. Ha ennek ellenére úgy érzi, hogy sínek nem hoztak létre javulást, akkor, ha a setup minták sértetlenek és az orvos visszaküldi őket a labornak, akkor bérmentesen elkészítjük újra a szóban fogó három darab sínt.

A mozgatást hatékonyságának mértékét nem érzéssel, vagy fájdalommal mérik. A cél eléréséhez többfajta mozgatás szükséges. Előfordulhat, hogy szemmel nem látható a változás, mert nem az elülső, hanem csak a hátsó-, vagy oldalsó fogak mozognak. A különböző fajta mozgások különböző érzést okoznak.  A sín sorozat által létrehozandó változás a   setupolt mintán látható. Mivel ezen az egyes fogak, vagy fogcsoportok új, átállított helyzetben vannak, ezért a sínek viselésének hatására ebbe az irányba mozognak. A mozgatásoknak meghatározott korlátok között kell maradniuk, azért, hogy a fogakat rögzítő csontnak elegendő ideje legyen az átépüléshez, illetve a fogak, és az őket rögzítő szalagok és az íny ne sérüljenek! Ezért, ha egyszerre két sín sorozatot kapott, akkor sem cserélheti őket gyorsabban, nem hordhatja rövidebb ideig, akkor sem, ha úgy érzi, hogy bírja és fogsora szépen változik!

A sínek akkor hozzák létre a beállított eredményt, ha azokat az orvosi javallat szerint, előírásszerűen hordja. A kihagyások és újra készítések meghosszabbítják a kezelési időt.

A beteggel kizárólag szakorvos tanácskozhat és nyúlhat bele a szájába!

Beteggel, a Labor dolgozói közül senki sem konzultálhat, nem válaszolhat telefonos-, vagy írásos megkeresésre, nem adhat felvilágosítást, vagy tanácsokat és nem adhat át készüléket. Hasonlóan ahhoz, hogy egy gyógyszergyár sem szolgálhatja ki közvetlenül a Pácienst. Tájékoztatást, kizárólag a megfelelő szakmai szervezetek, képviseletek felkérésére adnak! Megértését köszönjük!

Kérjük, felvilágosításért és kérdéseivel forduljon kezelőorvosához!